Parikymppisen teekkariavovaimon (toivottavasti) onnistuneita erikoisempia kokkailuja ja kokkailutarinoita höystettynä käytetyillä resepteillä ja kuvilla. Olen itse avoin kaikelle, mutta avokilleni ei käy tuoreet tomaatit tai pähkinät, eli niitä ei ohjeista (todennäköisesti) löydy. Feel free to try! :)

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Suolainen piirakka -Mielettömän hyvä!

Ehkä maailman näppärimpiä suolaisia tarjottavia! Epäonnistuu vain harvoin, sillä tilanne on yleensä pelastettavissa. Sopii pieneen nälkään, kahvitarjottavaksi, illanistujaisiin, tai ihan vaan iltapalaksi. Valitse täytteet tilanteen mukaan! Ohje on alunperin googleteltu, mutta en löytänyt sitä uudelleen nopealla vilkaisulla. Jos tunnistat omaksesi, kerro ihmeessä! :)

Laita aluksi uuni lämpiämään 225 asteeseen ja voitele ja korppujauhota pyöreä piirakkavuoka.

Pohja:
125 g voita tai margariinia
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa tai vettä
0,5 dl kaurahiutaleita
1 dl juustoraastetta

Sulata ja jäähdytä rasva. Lisää lusikalla sekoittaen sulaan rasvaan kaikki aineet esimerkiksi listan mukaisessa järjestyksessä. Jos taikina tuntuu tarttuvan lusikkaan ja kulhoon, lisää jauhoja ja levitä taikina voideltuun vuokaan. Nosta taikina vuoan reunoille asti, jotta piirakka muodostaa "astian", johon täytteet voi hyvin kaataa. Pistele pohjaa hieman haarukalla ja paista sitä 10 min. Valmista täyte pohjan paistuessa.
Täyte 4.

Täyte 1:
2 munaa
1 dl maitoa
1 rkl vehnäjauhoja
3 dl juustoraastetta
200 g kinkkua
0,5 dl purjoa

Täyte 2:
200 g kinkkua
1 keltasipuli
1 punainen paprika
2 dl ruokakermaa (ainakin Rainbown 15% kerma toimii hyvin)

Täyte 3:
200 g jauhelihaa
1 keltasipuli
2 dl ruokakermaa
(puolikas tortillamaustepussi)

Täyte 4:
1 pieni kesäkurpitsa
1 keltasipuli
1 punainen paprika
2 dl ruokakermaa

Täyte 5:
Keksi oma täyte, ja kerro siitä esimerkiksi kommenttikentässä!

Pilko täytteen osaset ja mausta täyte haluamallasi tavalla esimerkiksi kinkun ja juuston suolaisuuden mukaan. Omat piirakkani maustuvat yleensä sopivaksi, kun kinkku- ja kasvistäytteeseen lisää 0,5 - 1 tl Herbamarea (tai suolaa) ja vajaan 0,5 tl valkopippuria. Jauhelihatäytteeseen olen käyttänyt pelkästään puolikasta tortillamaustepussia jauhelihan maustamiseen, jolloin olen yleensä tehnyt 2 piirakkaa esimerkiksi bileisiin. Tällöin tulee kätevästi käytettyä myös koko 400 gramman paketillinen jauhelihaa. Bileitä varten kannattaa piirakat yleensä myös leikata valmiiksi, jotta niistä saa mahdollisimman monta annospalaa, ja jotta ruuan noutaminen on helppoa.

Täytteen 1 tapauksessa kaada kulhossa sekoitettu täyte esipaistettuun pohjaan. Muita täytteitä käyttäessä suosittelen kaatamaan täytteen maustetun "kuivan osan" piirakkapohjaan ensin, levittämään sen tasaiseksi ja kaatamaan "märän osan" (= ruokakerma) vasta sen jälkeen. Voit kaataa halutessasi kaiken myös kerralla, mutta itse käytän lähes aina ensimmäistä tapaa. 

Paista piirakkaa uunin keskitasolla vielä 15 - 20 minuuttia, jotta sipulit kypsyvät, ruokakerma kiehahtaa kiinteämmäksi ja piirakka saa kauniin värin. Kuuma ruokakerma on hieman löysän näköistä, mutta sen pitäisi jähmettyä jäähtyessään. Jos kuitenkin näyttää siltä, että näin ei tapahdu, voit varmistella tätä sekoittamalla kerman sekaan yhden kananmunan, joka uunissa hyydyttää täytettä tehokkaasti. Jos lisäät sen vasta tuon 15 - 20 minuuttia kestävän paistoajan jälkeen, voit sekoittaa sen varovasti piirakan täytteeseen vuoassa, tasoittaa uudelleen piirakan pinnan, alentaa uunin lämpötilan 175 - 200 asteeseen ja paistaa piirakkaa siellä vielä noin 15 minuuttia, tai kunnes kananmuna vaikuttaa kypsyvän ilman, että piirakka palaa. :P Tämä kovettaa piirakan pohjaa hieman entisestään, mutta on hyvä keino pelastaa tilanne. Piirakan voi tarjota hieman lämpimänä tai jääkaappikylmänä tilanteen mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti