Parikymppisen teekkariavovaimon (toivottavasti) onnistuneita erikoisempia kokkailuja ja kokkailutarinoita höystettynä käytetyillä resepteillä ja kuvilla. Olen itse avoin kaikelle, mutta avokilleni ei käy tuoreet tomaatit tai pähkinät, eli niitä ei ohjeista (todennäköisesti) löydy. Feel free to try! :)

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Pitsakierteet (noin 25 kpl)

Synttäritarjottavina päätin tällä kertaa panostaa helppoihin suolaisiin leivonnaisiin. Löysin Yhteishyvän Ruoka-liitteestä 12/2010 ohjeen juusto-piparikierteille, jota muokkasin kinkkupitsaversioksi, sillä se on melko perusvarma valinta. Kierteet onnistuivat hyvin, kunhan rullaamisen sai alkukankeuksien jälkeen toimimaan. Ohje on seuraava:

1 pkt (600 g) isoa lehtitaikinalevyä (yleensä pakaste)
ketsuppia
1 iso sipuli
(2 kynttä valkosipulia)
noin 150 g kinkkua
juustoraastetta
oreganoa
kananmunaa voiteluun

Ota taikina sulamaan ja valmistele sen sulaessa täytteet. Pilko sipulit (ja valkosipulit, sekoita ne kulhossa sipulien kanssa) ja kinkut ja raasta juusto. Ainakin Myllyn parhaan pakastetaikina on kääritty pakkaukseen kolmikerroksiseksi, joten sitä kannattaa käyttää kolmessa osassa, jolloin esimerkiksi kauliminen on helpompaa.

Kauli kolmasosa taikinasta hieman jauhotetulla alustalla ohueksi suorakaiteeksi ja levitä päälle kerros ketsuppia. Levitä ketsupin jälkeen ensin sipulisilppukerros, sitten kinkkukerros ja ripottele pinnalle hieman juustoraastetta ja oreganoa. Pidä huolta, ettei täytteistä muodostu liian paksua kerrosta, sillä se hankaloittaa myöhempiä vaiheita. Rullaa taikina kääretortun tapaan tiiviiksi pötkyläksi ja leikkaa siitä noin 2-3 cm paksuisia viipaleita, jotka asetat leivinpaperin päälle pellille vaakatasoon siten, että kierteet eivät kosketa toisiaan. Yritä saada kierteiden ulkosauma kunnolla kiinni esimerkisi veden avulla, jotta ne eivät avaudu paistettaessa. Ripottele pinnalle vielä hieman juustoraastetta ja voitele pinnat munalla, jonka rakenne on rikottu lasissa.

Paista uunin keskitasossa, 225 asteessa noin 10-12 minuuttia, tai kunnes kierteet saavat hieman väriä. Tarjoa jäähtyneinä, mutta lämpiminä, tai kylminä vaikkapa eväsretkellä tai bileruokana. Valmiit kierteet voi halutessaan myös pakastaa ja sulattaa ennen tarjoilua mikrossa pienellä teholla. Ohje on helposti varioitavissa erilaisilla täytteillä esimerkiksi kasvisversioksi ja ainakin itse aion vielä kokeilla tuota sinihomejuusto-pipariversiota. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti