Parikymppisen teekkariavovaimon (toivottavasti) onnistuneita erikoisempia kokkailuja ja kokkailutarinoita höystettynä käytetyillä resepteillä ja kuvilla. Olen itse avoin kaikelle, mutta avokilleni ei käy tuoreet tomaatit tai pähkinät, eli niitä ei ohjeista (todennäköisesti) löydy. Feel free to try! :)

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Porkkana-valkosipulisämpylät (noin 30 kpl)

Vaikka teekkari olenkin, en halunnut tehdä siman makuista kiljua, en edes vahingossa. Siksipä tuorehiivaa jäi simaämpärin jälkeen yli varsin sopiva määrä johonkin kivaan neppailuun. 

Olen tyyppi, joka vihaa hiivaa siksi, että ei ikinä saa taikinaa kohoamaan ja hiivaleivonnaisia onnistumaan. Käyttämäni neste on aina liian kuumaa tai kylmää, enkä jaksa odottaa taikinan paisumista. Omaan siis tietynlaisen hiivakammon, ja siksi en ollut koskaan aiemmin tehnyt edes sämpylöitä.

Katselin netistä perussämpylöiden ohjetta, ja päädyin soveltamaan löytämistäni vinkeistä tarkoitukseeni sopivimman ohjeen, jonka kaikki aineet löytyivät kaapista jo valmiiksi. Kätevää. Sämpylöistä tuli varsin onnistuneita, joskin hieman pullien näköisiä. :)

5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1/4 dl öljyä
4 dl kaurahiutaleita (taikinaan, sämpylöiden pinnalle myös hieman)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
4 dl porkkanaraastetta
2 dl juustoraastetta
noin 7 dl vehnäjauhoja (ja alustukseen vähintään 4 dl lisää)

Lämmitä maito mikrossa 37 asteiseksi, ja liota siihen murusteltu hiiva. Sekoita joukkoon sokeri, suola sekä öljy, ja lisää kaurahiutaleet, puristetut valkosipulinkynnet, porkkana- ja juustoraaste. Sekoita hyvin ja lisää seokseen jauhoja koko ajan sekoittaen. Kun taikina alkaa vaikuttaa siltä, että haluaisit alkaa alustaa sitä käsin, lisää jauhoja enää pikkuhiljaa ja tee taikinaan hyvä sitko. Kun olet mielestäsi valmis, anna taikinan turvota liinan alla 15 min. Muotoile kohonneesta taikinasta sopivankokoisia sämpylöitä leivinpaperille (itse tein 9/uunipelli, turposivat uunissa vielä mukavasti) ja kohota niitä vielä hetki liinan alla. Voitele paistovalmiit sämpylät vedellä ja ripottele niiden pinnalle kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa 12-15 min sämpylöiden koosta riippuen, ja nauti uunituoreista, lämpimistä ja pintarapeista sämpylöistä Oivariinin ja kylmän maidon kera. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti